#onetontour gruzja
  • Powered by
#onetontour gruzja
Artykuł
Ajapsandali - gruzińskie danie narodowe

2018-10-22

Ajapsandali to proste danie składające się jedynie z warzyw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne także w polskich sklepach, więc bez problemu można je przygotować samodzielnie w domu. Zobaczcie, jak przygotowywanie ajapsandali uwieczniła za pomocą Samsunga Galaxy Note9 ekipa #OnetOnTour.
Kuchnia gruzińska to różnorodność i bogactwo płodów rolnych oraz mnóstwo aromatycznych przypraw. W skład wielu potraw wchodzą pomidory, bakłażany, orzechy włoskie (często utarte na gładką masę), czosnek, granat, sery i baranina. Najpopularniejsze gruzińskie dania narodowe to oczywiście chaczapuri - czyli chlebowe placki nadziewane serem lub fasolą albo w wersji adżarskiej ze słonym serem i jajkiem oraz chinkali - to duże kołduny (kształtem przypominające sakiewkę), które wypełnione są bulionem i mięsem.

Podczas pobytu w Gruzji ekipa OnetOnTour odwiedziła winnicę Kakhetis Guli, gdzie nie tylko była okazja na zjedzenie pysznych gruzińskich dań, ale także na ich wspólne przygotowanie. Jarosław Kuźniar z pomocą rysika S Pen szybko i wygodnie zanotował tradycyjny przepis na ajapsandali - nie musiał szukać kartki ani długopisu, dzięki Samsung Galaxy Note9 miał wszystko pod ręką.
 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Składniki ajapsandali

 

  • bakłażan
  • dwie papryki czerwone
  • trzy ziemniaki
  • cebula
  • dwa przetarte pomidory
  • świeża kolendra
  • natka pietruszki
  • bazylia czerwona
  • przyprawy: szafran, kolendra, sól, chmeli-suneli (mieszanka kaukaskich przypraw)
  • olej
  • czosnek

 

Sposób przygotowania
 
1. Bakłażana kroimy w dużą kostkę, a następnie posypujemy solą i zostawiamy na około 20-30 minut. Nie tylko wyciągnie to wodę z warzywa, ale także sprawi, że będzie ono mniej gorzkie. Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub dużą kostkę, a paprykę i cebulę na mniejsze kawałki.
 
2. Na głębokiej patelni lub w garnku rezgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i powoli podsmażamy na małym ogniu, aż do zeszklenia.
 
3. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i podsmażamy je do momentu aż zrobią się lekko miękkie.
 
4. Po odsączeniu nadmiaru wody z bakłażana, wrzucamy go podsmażonych ziemniaków i cebuli. Całość dusimy około 10 minut na małym ogniu.
 
5. Kolejny etap to dodanie przetartych pomidorów i kolejne 15 minut duszenia.
 
6. Jako ostatnią dodajemy pokrojoną paprykę oraz czosnek. Dusimy całość do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.
 
7. Pod koniec gotowania dodajemy świeże zioła - kolendrę i bazylię oraz przyprawy.
 
8. Danie możemy zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na około godzinę.
 
9. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 
10. Zjadamy ze smakiem!

 

Używając Samsunga Galaxy Note9 dobre zdjęcie uda się już za pierwszym razem. Funkcja Optymalizator Scenerii w tylnym aparacie inteligentnie wykrywa obiekty w kadrze. Następnie wybiera jeden z dwudziestu różnych trybów - np. żywność - i optymalizuje zdjęcie pod kątem tego, co fotografujesz.

 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Zdjęcie wykonane telefonem Samsung Galaxy Note9

 

Przeczytaj też

Zapisz się na jazdę próbną chcę się zapisać