2019-10-10
Autor: PAP Life
Langosz "to placek drożdżowy smażony na głębokim oleju podawany na słodko, słono lub pikantnie ze świeżymi dodatkami" - tłumaczyła w rozmowie PAP Life Ewa Brzostowska, która współprowadzi food truck Lubish Langosh. Jej wspólnik, Michał, spędził dzieciństwo na Słowacji - stąd pomysł, by serwować specjał od sąsiadów z południa.
Langosz w wersji klasycznej jest ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem. Inne propozycje to np. sharlotte (jabłka z cynamonem, polewa, bita śmietana) czy vendetta (zioła, czosnek, śmietana, ser żółty, salami, rukola). "Każdy znajdzie coś dla siebie" - zachęca Brzostowska.
fot. Onet
Langosz - przysmak Węgrów
Ta przekąska wywodzi się z Węgier. Langosze pieczono z resztek ciasta, jak tylko Madziarze zaczęli jeść chleb na drożdżach. Jednak popularność zdobyły dopiero w 1945 r. Wtedy inne przekąski, jak parówki, sznycle i kotlety zniknęły ze względu na powojenne braki w zaopatrzeniu i langosz zajął ich miejsce.