#onetontour Węgry
  • Powered by
#onetontour Węgry
Artykuł
Langosz, czyli najsłynniejszy fast food z Węgier

2019-10-10

Autor: PAP Life

Zachwycamy się potrawami kuchni azjatyckiej, a nie orientujemy się zbyt dobrze, jakie dania cieszą się popularnością w krajach bliższych nam kulturowo. Przysmakiem, jaki warto poznać, jest np. langosz, smażony placek drożdżowy, którym zajadają się Słowacy i Węgrzy.
Langosz, czyli najsłynniejszy fast food z Węgier

Langosz "to placek drożdżowy smażony na głębokim oleju podawany na słodko, słono lub pikantnie ze świeżymi dodatkami" - tłumaczyła w rozmowie PAP Life Ewa Brzostowska, która współprowadzi food truck Lubish Langosh. Jej wspólnik, Michał, spędził dzieciństwo na Słowacji - stąd pomysł, by serwować specjał od sąsiadów z południa.

 

Langosz w wersji klasycznej jest ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem. Inne propozycje to np. sharlotte (jabłka z cynamonem, polewa, bita śmietana) czy vendetta (zioła, czosnek, śmietana, ser żółty, salami, rukola). "Każdy znajdzie coś dla siebie" - zachęca Brzostowska.

 

fot. Onet

 

Langosz - przysmak Węgrów

 

Ta przekąska wywodzi się z Węgier. Langosze pieczono z resztek ciasta, jak tylko Madziarze zaczęli jeść chleb na drożdżach. Jednak popularność zdobyły dopiero w 1945 r. Wtedy inne przekąski, jak parówki, sznycle i kotlety zniknęły ze względu na powojenne braki w zaopatrzeniu i langosz zajął ich miejsce.

Przeczytaj też

Zapisz się na jazdę próbną chcę się zapisać