#onetontour Austria Latem
  • Powered by
#onetontour austria-latem
Artykuł
Serce winiarskiej Austrii

2018-04-27

Podróż szlakami najbardziej słonecznego regionu Austrii to prawdziwa gratka dla koneserów wina. Malownicze krajobrazy oraz łagodny klimat sprzyjają niespiesznemu zwiedzaniu okolicy i delektowaniu się smakiem szlachetnych trunków
Serce winiarskiej Austrii

Buschenschanki – tradycyjne, niewielkie gospodarstwa i winnice rozsiane są wśród wzgórz i pagórków. Zapraszają na degustację wyśmienitych słodkich win, niespotykanego nigdzie indziej truskawkowego uhudlera, perlistych win białych i treściwych czerwonych.

W okolicach Jeziora Nezyderskiego króluje wino słodkie porównywane do węgierskiego tokaju aszú i najlepszych win francuskich z Sauternes. W północnym Burgenlandzie wytwarza się również szereg wytrawnych win białych i czerwonych, a także wina słomkowe (Strohwein) z podsuszanych winogron i lodowe (Eiswein) z mrożonych owoców. Z miasta Rust pochodzi słynny deserowy Ruster Ausbruch.

Ciemne, rubinowe wino o aromacie wiśni i jeżyn z mocnym akcentem czarnego pieprzu – blaufränkisch to jedno z najlepszych win środkowego Burgenlandu. Doskonale współgra z jagnięciną, stekiem wołowym, pieczoną kaczką czy twardymi serami. Wytwarzane jest w czterech głównych ośrodkach winiarskich regionu – Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg oraz Neckenmarkt.

Wzdłuż szlaku Pinkataler (ciągnącego się przez południe regionu) znajdują się niewielkie winnice i murowane piwniczki z dachami krytymi sianem. Warto tu spróbować pikantnego welschrieslinga. Natomiast prawdziwym miejscowym rarytasem jest uhudler – jasnoczerwony trunek o lekko truskawkowym smaku. Pochodzenie jego nazwy nie jest do końca znane. Niektórzy twierdzą, że wywodzi się od słowa „Uhu”, czyli „puchacz”, ponieważjego koneserów następnego poranka zdradzają podkrążone – niczym u puchacza – oczy.

Przeczytaj też

Zapisz się na jazdę próbną chcę się zapisać